пʼятницю, 19 червня 2009 р.

Сад української культури

Незвичайна виставка відкрилася в залах Українського фонду культури. Під одним дахом організатори зібрали кілька десятків цінних робіт вишивальниці Тетяни Протчевой. Всі твори - захоплююче поєднання сучасних культурних тенденцій і старовинних традицій. Поруч зі «свіжовишитою» картою України, оформленої камінням Сваровскі, де найбільший рожевий камінчик припадає на столицю, стоять традиційні яскраві ляльки-мотанкі, одягнені по моді і звичаям різних регіонів України. На поясі у кожної ляльки висить справжній залізний ключ. Тетяна розповідає, що раніше мати передавала дочки ключик, а з часом ця традиція відобразилася на іграшках. Тут поруч із вишитих ікон - вишиті літаки, а біля модних чоловічих краваток - писанки і сценки українського побуту.
40 2 1.thumbnail Сад української культури
До свого хобі Тетяна не підходить з «порожніми руками»: починаючи нову роботу, вона вивчає відповідну літературу, щоб досягти канонічной точності. А перед тим як вишивати ікони, майстриня зважилася на поїздку в Ізраїль і отримала благословення в монастирі.
Хоча останнім часом більшість закордонних поїздок Тетяни Протчевої носять суто робочий характер - це іміджеві виставки в США, Шотландії, Ізраїлі, Японії. До речі, відвідування саме японської всесвітньої виставки «Експо», де учасники з 136 країн світу представляли культуру рідного краю, запам’яталися вишивальниці найбільше. За словами Тетяни, вишиті краватки - власне її винахід, навіть там не залишили байдужими відвідувачів. Орнаменти, які використовуються майстром ручної вишивки, взяті з малюнків древньої Трипільської кераміки V - IV тисячоліття до н. е.. На батьківщині ця ділова деталь сучасного чоловічого костюма, яка за допомогою яскравих ниток перетворилася в вишитий оберіг, користується неабияким попитом у високопоставлених чиновників.

4 коментарі:

Анонім сказав...

Добрый день!
Будем с подругой из Москвы в Киеве в 20 числах августа, очень хотим посмотреть Вашу выставку. Подскажите, пожалуйста, адрес.

milokumova-juli сказав...

Здравствуйте, Татьяна.
У Вас замечательные вышивки. Очень хотелось бы на них взглянуть. Не подскажите по какому адресу проходит Ваша выставка?

Tatiana Protcheva сказав...

виставка 15 по 31 октября .Владимирская 45-а

tubiteika сказав...

галстук просто супер хочу тоакой же. а сколько будет стоить такой галстук?